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TO: County Agricultural Commissioners 

SUBJECT: CALIFORNIA AERATION PLAN-FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

.	The California Aeration Plan (CAP) is currently the only Fumigation Safety Program accepted 
for use under section 6780(c) of Title 3, California Code of Regulations. As a reminder, the CAP 
method and revised inspection procedures were distributed as CAC letter ENF10~20onOctober 

.26,2010:. 

The following are frequently asked questions and answers about implementation ofthe CAP . 
" :. . . . . . ,", .'. - .". ~ ',: . 

Q: When there is CJ storage shed attached on the outside ofthe structure, .or a storage room 

under a staircase, is a fan required to aid aeration? 


A: No fan is required. If the shed has an operable window it should be opened'aminiID"w:ri of 

three'mches. Ifthere is no window, the'doar'may be::U:sed to provide.thefresha.irexchange. The 

door should be open a minimum of three inches 'and s'ecured against unauthorized.,entry:' 


. 	 . 

Q.. Is there a minimum size required for circulation fans? 
'. 	 . 

A: There is no minimum size requir.ement' for circulation fans in the CAP. AerationJans 'rilustbe 

at leasf18" in dianleter. ,," 


Q: Is there a minimum size for a room without windo·Yvs which requires a fan to aid aeration, 

such as inte.~·ncil bathro01ns, walk-in closets andpcmtries? 


. A: There is no minimum size, however the fumigator must provide for aerationofthe entire 

fumigated space using inlets, aeratimi fans with auding, and circulation fans.' . 


Q.' Does ,one .attic with'multiple attic accesses require afanfor each access? 

A: No, all operable attic openings must be open and one fan directed illtO each attic. . 

Q. 'What is the interpretation of "use afan to aid aeration ofthat room" for a r00111:without an 

ope.rable window? 
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A: There is no requirement to place a fan in every room without an operable window, however 
. the fumigator must provide for aeration of the entire fumigated· space using inlet devices, 

aeration fans and circulation fans. For example, a circulation fan itl the hall could be used to aid 
aeration of bedrooms and bathrooms. . . 

Q. Inlet devi.ces are ofien used in pairs. ffthejob i.s 61MCF and three inle"t devices are required, 
can foUl' inlet devices be used? 

A: CAP Table 1 in ~he Inspection Procedures, Compendium Volume 4 at 
<http://vlvvw.cdpr.ca.gov/docs/enforce/compend/vol_ 4/append6.pdJ>, describes the minimum· 
number of inlets and ducts based on structure volume. The language does 110t prevent llsing an 
extra inlet. However, the number of inlets does eventually have an influence on creating the 
negative pressure which helps pull fresh air through the structure. 

. . 

Q. Is CAP reql,iired {ofipnigate boats, sheds, cal])orts and gazebos? 

A: CAP is an option. Title 3, California Code of Regulations (3CCR) sectiori 6780 requires the 
use of air supplied respirator (SCBA) or continuous monitoring to warn employees before the 
Permissible Exposure Level is reached or an approved Fumigation Safety Progranl, such as CAP, 
to protect workers during the tarp removal process. If SCBA or continuous monitoring is used 
for tarp removal, refer to labels for Aeration Procedure. 1 and Aerationlrocedure 2. . 

While. the use of an SCBA is legally acceptable under DPR regulations for removing tarps from 
any structure, the CAP plan minimizes the potential risk to workers by providing the option to 
remove tal'ps without the use of an SCBA. 

Q. Can CAP be usedfor ''Tape and Seal" fumigations? 

A: Yes, CAP is an option, provided its requirements are met. The other option is to use SCBA or 
continuous monitoring for interior opening; refer to the labels for Aeration Procedure 1 and 
Aeration Procedlu'e 2. . 

Q. How do fumigators comply with section 6780 when. a/illnigation "blows open"? 

A: Respiratory protection (SCBA) or·continuOllS monitoring can be used wheri determining 
fllmigant level in the exterior· workspace. Determine the interior fumigant level to assess if the 
job is ·finished. . 

Ifthejob is finished, it can be resealed aild aerated using CAP. If the job is finished and cm1l1ot 
be resealed, tarps can be removed using SCBA or ernploy continuous monitoring; aeration niust 
be completed using Aeration Procedure 1 or Aeration Procedure 2 from the product label. 
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Iftlle job is not finished, it can be resealed, more flUnigant added ifnecessary, and CAP used fox 
aeration. If the fumigation cannot be resealed and is t? be reschedukd for a later date, tarps can 
be removed using SCBA or continuous monitoring. Aeration must be completed using Aeration 
Procedure 1 or Aeration Procedure 2 from the product label. 

Q: 	Whe~ CAP is used, are two people requiredjor.ta7p removal? 

A: No. A licensee is required to commence ventilation and to be present when the tarps are 
rer'l1oved. Since no respi~atory equipment is required for tarp removal, additional employees are 

. optional.· . . . 

Q: Does a Fumiscope meet the requirementjQr continuous monitoring under 3CCR section 

6780? 


.	A: No, a Fumiscope is not sensitive enough (1 ppm is required). If a fumigator attempts to 
comply with section 6780. using continuous moiUtorin,g,they would need to monitor each 
employee removing clips, tarps.and snakes with an Interscan or ExplorIR. 

Q:Do employees who relnove tarps require training? 

A:~Yes. Training is required for pesticide handlers. Employees removing tarps from a fumigated 
. structury are handlers by definition (3CCR·se~tion60o.o.). 

I 

If you have any questions about implementation of CAP, please contact the Enforcement Branch 
Liaison assigned to your county.· 

Sincerely, 

Original Signature by: 

Nan Gorder, Ph.D.·· 

Chief, Enforcement Branch 

916-324-410.0. 


cc: 	 Mr. Tom Babb, DPR Agricultural Commissioner Liaison 

Enforcelnent Branch Liaisons 



